Je kat vermist

Help, mijn kat is vermist!

Een kat die gewend is naar buiten te gaan en niet op het normale tijdstip thuiskomt en de volgende dag ook niet. We begrijpen hoe bezorgd je zult zijn. Hou de hoop er altijd in.
Katten zijn in staat om na weken, maanden en uitzonderlijk zelfs jaren toch weer terug te komen. Door onderstaande tips te volgen vergroot je de kans om herenigd te worden met je kat.

 

Laat het zoveel mogelijk mensen weten

Ga allereerst alles in je woning en tuin af. Zorg dat je elke plek hebt afgezocht, elk mogelijke plek waar de kat zich kan verschuilen. Katten kunnen vast komen te zitten zonder dat je het weet of op plekken komen waarvan je nooit had gedacht dat ze kunnen gaan zitten.

Zorg dat de directe omgeving op de hoogte is. Print een foto uit en ga langs de deuren, praat met mensen en vraag of ze willen kijken in hun schuur, kelder, auto’s, alles is mogelijk. Het kan zijn dat je kat ergens ligt te slapen, opgesloten zit of als ze bijvoorbeeld gewond zijn dat ze ergens in de bosjes schuilen. Het is ook goed om flyers/posters met een goede foto op te hangen of te verspreiden zodat mensen die in de buurt wonen/wandelen de kat kunnen herkennen.

Maak gebruik van social media. Één van de beste middelen om vermiste katten te lokaliseren of te vinden. Er zijn veel groepen op facebook waar vermiste of gevonden katten worden gepost. Gebruik altijd goede foto’s en belangrijke informatie. In een korte tijd kun je hier veel mensen mee bereiken. 

Neem contact op met organisaties in de buurt. Het kan voorkomen dat de kat naar een organisatie wordt gebracht omdat mensen in de buurt een vreemde kat zien. Zorg er daarom voor dat de organisaties op de hoogte zijn en geef ze zoveel mogelijk informatie en beeldmateriaal. Als de kat gechipt is, zal deze ook uitgelezen worden door de organisaties.

Meld de kat online aan. Organisaties zoals Amivedi zijn er om vermiste en/of gevonden katten te herenigen met hun personeel. Hier kan je gedetailleerd informatie over de kat kwijt en is een standaard platform waar dierenorganisaties gebruik van maken. Hier kun je zelf ook kijken of je kat er tussen zit.

Loop vaste rondes tijdens schemering en roep je kat. Katten zijn crepusculair en over het algemeen actief rond de schemering. Het is ook wat rustiger rond die tijdstippen (qua mensendrukte en soms verkeer) waardoor het kan zijn dat de kat op dit moment wel durft actie te ondernemen. Probeer op een kalme manier de kat te roepen. Ga niet schreeuwen. Soms kan gebruikt gemaakt worden van bepaalde geluiden die ze kennen van uit het huis (denk aan het geluid van etensbakjes of ritselen van natvoer of brokjes). Hou wel rekening met het feit dat je andere katten kunt lokken hiermee, wat er weer voor kan zorgen dat jouw kat niet durft te komen. Begin daarom eerst met rustig roepen.

Chippen is belangrijk

Het chippen en registreren van je kat helpt ontzettend om je kat terug te vinden. Als je kat gechipt is zal de chip uitgelezen worden, je informatie te zien zijn en wordt er direct contact met je opgenomen. 

 

Zet je balkon af!

Het afzetten van je balkon voorkomt in eerste instantie dat je kat vermist kan raken en voorkomt onnodig trauma en letsel. Er komen dagelijks katten bij dierenartsen (in regio Amsterdam) en spoedklinieken terecht die ernstig gewond raken of levensbedreigend gewond raken doordat ze van het balkon afvallen. Het afzetten en cat-proof maken van je tuin kan hier ook in helpen!

 

Wat moet je niet doen?

Zet de kattenbak niet zomaar buiten en strooi geen kattenbakvulling buiten!

Er gaat veel misinformatie de ronde over dit onderwerp. Misschien heb je wel eens gehoord dat katten van grote afstanden de lucht van kattenbakvulling kunnen ruiken en dat het daarom helpt voor ze om de weg terug te vinden. Realistisch gezien zouden de katten wellicht op tientallen meters de geur kunnen ruiken, maar vaak is de situatie minder dan ideaal. Bovendien vinden katten om andere redenen de weg naar huis terug en het gebruik van de kattenbakvulling is meer een bijkomstigheid. Het belangrijkste is te weten dat deze methode juist de kans op het teruglopen van de kat kan verminderen! 

Waarom is dit geen goede optie?

– Het is een vrij inactieve houding voor het probleem

– Er is een kans dat er andere katten op af komen, wat de kans dat de kat terug durft te komen verkleind. Dit is al helemaal het geval bij katten die normaal niet buiten komen

 

Openingstijden

Maandag       09.00 – 17.00
Dinsdag         09.00 – 17.00
Woensdag     09.00 – 17.00
Donderdag    09.00 – 17.00
Vrijdag           09.00 – 17.00
Zaterdag       09.00 – 17.00

Zon- en feestdagen gesloten

Alleen open voor afspraken of donaties.

Contactgegevens

Dierenasiel Oostzaan

020 – 633 5400

Zuideinde 220
1511 GM Oostzaan
info@dierenasieloostzaan.nl

© Dierenasiel Oostzaan 2022