Plaatsingsbeleid

Een kat adopteren

De belangrijkste stap in de adoptie van een dier is om de juiste verwachtingen te hebben. Als de verwachtingen niet blijken te kloppen dan gaat het vanzelfsprekend de verkeerde kant op. Hier willen wij je graag mee helpen.

Ga na wat de werkelijke reden is om een kat te adopteren. Is dit een tijdelijk iets, of een permanente aanvulling van het gezin? Een kat blijft bij je voor de rest van zijn/haar leven en je neemt de taak op je om de kat te voorzien in alles wat hij/zij nodig heeft. Dit kost geld, tijd en energie en afhankelijk van de situatie zal je dingen moeten opofferen. Wij helpen je graag om de juiste verwachtingen te creëren van wat het inhoud om voor een kat te zorgen. Als het beeld eenmaal duidelijk is, dan is de eerste stap het invullen van de vragenlijst voor adoptie.

Benieuwd naar de adoptietarieven? Klik hier.

Indien je een balkon of dakterras hebt, is het nodig dat dit volledig afgezet is.

Waar plaatsen we geen katten?

Bepaalde situaties zijn objectief minder geschikt om katten te plaatsen. Wij plaatsen geen katten:
– Horeca
– Overige bedrijven

De reden hiervoor is simpel. Als een kat geschikt is om geplaatst te worden in dat soort situaties, is de kat nóg geschikter voor een stabiele thuissituatie.

Een kitten adopteren

Het adopteren van één kitten is iets wat uitzonderlijk is in ons asiel. Twee kittens met een sterke sociale band adopteren is voor iedereen beter, op korte en lange termijn. Vanaf ongeveer 12 weken oud zijn ze plaatsbaar en over het algemeen zijn ze dan te bezoeken bij onze pleeggezinnen. Hier worden ze in hun eerste levensfase(s) blootgesteld aan allerlei prikkels zodat de stap naar een nieuw huisje zo vlekkeloos mogelijk verloopt.

Kittens zijn behoorlijk druk en vergen meer tijd en energie dan een volwassen kat. Een goede, stabiele thuissituatie is het beste wat je jouw kat(ten) kunt bieden en dit is in het geval van kittens een goede 15 jaar of langer. Ga daarom goed na of dit iets is wat je kunt bieden, ook op de lange termijn. Als je al op leeftijd bent is het natuurlijk fantastisch om jonge katten in huis te halen en kunt zien opgroeien. Echter zien we erg vaak dat als de katten eenmaal ouder zijn ze hierdoor in de problemen komen. Herplaatsing wordt lastiger, soms komen ze in korte tijd in meerdere huisjes terecht, kunnen getraumatiseerd worden en vaak als kers op de taart komen ze dus in het asiel. Dit is onvoorstelbaar stressvol voor ze en iets wat we proberen te vermijden. Probeer hier rekening mee te houden en een kat te adopteren die bij je situatie past.

Zeker bij de adoptie van kittens gaan we dus na hoe groot de kans is dat er een dergelijke situatie zich voor kan doen. Als de kans groot is dat de katten de nieuwe eigenaren zullen overleven, dan is de voorwaarde dat er iemand in de directe kring is die de katten op kan vangen mocht het niet meer gaan. Vaak komen we samen tot de conclusie, door er over te praten, dat een oudere kat een betere optie is in dit soort situaties. Kittens worden per definitie niet geplaatst in een situatie waarbij de kans groot is dat de zorg niet gegarandeerd kan blijven.

Senioren voor senioren

Het zoeken van een geschikte kat is iets wat voor beide partijen moet werken. Vaak kiezen mensen op latere leeftijd  voor jonge katten. Hoewel we begrijpen waarom dit gebeurt, is het geen goed idee om een jonge kat te nemen. De behoeftes van jonge katten zijn vaak veel groter en sterker dan ze aankunnen, mede door de drukte en energie van de kat. De kans dat de kat de eigenaar overleeft neemt erg toe en het ergste wat er op latere leeftijd voor katten kan gebeuren, is de onzekerheid en instabiliteit van een nieuw huisje. Wij krijgen vaak katten uit dit soort situaties en hebben er voor gekozen om een grens te stellen voor de adoptie.

Dit houdt simpelweg in dat vanaf 67 jaar, alleen de adoptie van senioren mogelijk is. Dit gaat om katten vanaf 9 jaar. Wij geloven dat dit een goede richtlijn is en veel mogelijke complicaties en problemen kan voorkomen.

– De thuissituatie is vaak rustiger en geschikter voor oudere katten
– Senioren zijn kalmer, zachtaardiger en weten vaak heel goed hoe het in huis er aan toe gaat
– Veel aandacht en veel thuis zijn is iets wat de kat ook zou willen
– Minder actieve interactie nodig om de kat te verrijken
– Zorg en nazorg helpen we graag bij. We kunnen helpen het huis snel senior-proof te maken!

In alle situaties vragen we om een plan voor de toekomst. Het is daarom goed om van te voren na te denken over wat er met de kat(ten) zal gebeuren, als je niet meer in staat zal zijn om voor de kat te zorgen.
Hoewel veel mensen hier wel over nadenken, is het niet zo makkelijk als: de kat kan naar die, of die persoon. De thuissituatie van die persoon is minstens zo belangrijk.

Stel je voor: De kat is uiteindelijk 15 jaar en geen andere katten of dieren gewend. Als de kat naar een thuissituatie toe moet gaan waar een hond en kat aanwezig zijn, kan je voorstellen dat dit ontzettend stressvol is en gigantische gevolgen voor de kat kan hebben. En dit is maar één simpel voorbeeld.

Het doel is zo goed mogelijk proberen te voorkomen dat er op de midden tot lange termijn complicaties ontstaan, die ontzettend vervelend of erger kunnen zijn voor de kat.

Ik zoek een vriendje voor mijn kat

Er kunnen veel situaties ontstaan waarin je zou denken dat je kat een vriendje zoekt. Maar wil je kat dit wel echt, en hoe kijkt de andere kat daar tegenaan?

Evolutionair gezien zou je kunnen zeggen dat katten vanaf de periode dat ze sociaal volwassen zijn solitair worden. Uitzonderingen zijn natuurlijk gecastreerde huiskatten en katten die samen zijn opgegroeid (vaak zijn dit katten uit hetzelfde nestje). Een andere kat in huis zal in eerste instantie als een indringer gezien worden. Soms kan er met een juiste introductie uiteindelijk een tijd aanbreken waarbij de katten elkaar tolereren, maar echte vriendschappen zijn zeldzaam, zeker bij katten uit het asiel. Zelfs als het goed gaat zijn er veel fases in het leven van een kat die de sociale band kunnen verslechteren. Dan is er weer een herintroductie nodig en dit kan veel tijd en moeite kosten uiteindelijk.

Wij kunnen hier heel goed bij helpen! Door de situatie van de kat in huis uit te pluizen gaan we samen kijken of het inderdaad een goed idee is een kat erbij te nemen, wat voor kat geschikt zou zijn en wat je moet doen om de katten de best mogelijke introductie te geven! Eventueel komt er iemand langs, of word je uitgenodigd zodat we het aan de hand van de katten hier kunnen uitleggen. Let wel, wij plaatsen maar erg weinig katten bij elkaar en als dit gebeurt zijn het vaak setjes die in het asiel gemaakt worden.

Houd hier rekening mee als je in het adoptieproces stapt. We staan je graag te woord om dit te verduidelijken.

Vragenlijst voor adoptie

Het adoptieproces is bij ons gedurende de corona periode in kattenvlucht veranderd. Voorheen was het mogelijk om gewoon langs te komen, katten te bezoeken en op basis van een wederzijdse match de kat uiteindelijk te adopteren. Dit is helaas niet meer mogelijk omdat we een nieuwe eerste stap in het proces hebben geïntroduceerd: de vragenlijst voor adoptie. Met behulp van dit formulier kijken we of de thuissituatie past bij de behoeftes van één of meerdere katten die op dat moment in het asiel zijn. Dit gebeurt in de meeste gevallen uitsluitend via de mail, waarbij we soms overgaan op telefonisch contact. Hierbij wordt alles besproken aan de hand van de katten die geschikt kunnen zijn en uitleg gegeven waarom deze wel of niet geschikt zijn. Indien er geen match is wordt er geen afspraak gepland.

Een afspraak maken om de kat(ten) te bezoeken

We horen vaak dat mensen een afspraak willen maken om ‘katten te bekijken’. Ze geven aan dat ze een kat zoeken die naar hun toekomt, omdat dit de interactie is die ze zoeken. Helaas hebben we hier niet de tijd voor en is dit proces in veel gevallen erg vervelend voor beide partijen. Wat er namelijk vaak gebeurt is dat mensen vallen voor een bepaalde kat die absoluut niet past bij de thuissituatie (denk bijv. aan het niet hebben van een tuin).

Pas als de thuissituatie past bij de behoeftes van een kat, dan gaan we over tot het maken van een afspraak. Let wel, alleen bij een wederzijdse match. Voor het bezoek is het belangrijk dat iedereen uit het huis of gezin, dus iedereen die voor de kat zou gaan zorgen, meegaat. Op dit moment hebben we geen limiet voor groepsgrootte. Tijdens deze afspraak wordt alles goed doorgenomen, uitgelegd en alle mogelijke twijfels en vragen besproken. Het bezoek is erg belangrijk in het proces. We kijken hierbij naar de mens-kat interactie, wat het belangrijkste is in het hele proces. 

Veel katten hebben een bepaalde manier van omgang die ze fijn vinden. Als het blijkt dat er tijdens het bezoek een verschil zit tussen de behoeften van de kat en die van de potentiële eigenaren dan kan het zijn dat er geen match, ondanks een geschikte thuissituatie. Echter merken we dat dit adoptieproces, met het formulier, veel tegenslagen voorkomt omdat we hierdoor zoveel mogelijk vooraf kunnen bespreken.

Een afspraak wordt uitsluitend gepland in de middag, van maandag tot en met zaterdag tussen 13.00 – 16.00. 


Na de afspraak kan de kat in veel gevallen direct geadopteerd worden. In sommige gevallen is dit niet mogelijk door bijvoorbeeld een medische behandeling die nog gepland staat. Wanneer een kat wel geadopteerd gaat worden, dan zal er bij de kat ‘gereserveerd’ staan. Een reservering is alleen mogelijk na het invullen van het formulier, na een wederzijdse match, het bezoek en nogmaals een match. 

 

Adoptietarieven

Huidige adoptietarieven**:

Kitten tot 12 maanden oud: € 200,00 *

Kat tussen 1 jaar en 12 jaar: € 150,00

Kat ouder dan 12 jaar: € 100,00

*Doordat katten tot een jaar oud extra (medische) zorg nodig hebben, ligt de prijs voor hen wat hoger.
**Tarieven sinds 20 Juli 2022

Wij krijgen redelijk vaak de vraag waarom we een vergoeding vragen voor het herplaatsen van katten. Deze vergoeding dekt maar een klein deel van de kosten voor de opvang en medische zorg die wij bieden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

– Castratie/sterilisatie*
– Entingen, ontwormings- en ontvlooiingskuur;
– Vaccinatieboekje;
– Geregistreerde chip;
– Volledige controles en checks van de dierenarts. Denk aan hart, gebit, urine, bloed**

*Kittens worden bij onze dierenarts vanaf ongeveer 5 à 6 maanden geholpen. De castratie/sterilisatie is na adoptie verplicht bij onze dierenarts, maar op onze kosten.
**De standaard controles worden altijd gedaan. Verder onderzoek (echo’s, röntgen, gebitsbehandelingen e.d.) worden gedaan als dit nodig is.

Alleen open op afspraak | 020-6335400 (13.00 – 17.00) | info@dierenasieloostzaan.nl

© Dierenasiel Oostzaan 2024