Hoe adopteer ik een kat?

Het proces en waar je rekening mee moet houden

Een kat adopteren

De belangrijkste stap in de adoptie van een dier is om de juiste verwachtingen te hebben. Als de verwachtingen niet blijken te kloppen dan gaat het vanzelfsprekend de verkeerde kant op. Hier willen wij je graag mee helpen.

Ga na wat de werkelijke reden is om een kat te adopteren. Is dit een tijdelijk iets, of een permanente aanvulling van het gezin? Een kat blijft bij je voor de rest van zijn/haar leven en je neemt de taak op je om de kat te voorzien in alles wat hij/zij nodig heeft. Dit kost geld, tijd en energie en afhankelijk van de situatie zal je dingen moeten opofferen. Wij helpen je graag om de juiste verwachtingen te creëren van wat het inhoud om voor een kat te zorgen. Als het beeld eenmaal duidelijk is, dan is de volgende stap het invullen van het adoptieformulier.

Benieuwd naar de adoptietarieven? Klik hier.

Een kitten adopteren

Het adopteren van één kitten is iets wat uitzonderlijk is in ons asiel. Door het aantal kittens dat we jaarlijks binnenkrijgen hebben we altijd de luxe positie om kittens in setjes van 2, of meer, te plaatsen. Vanaf ongeveer 12 weken oud zijn ze plaatsbaar en over het algemeen zijn ze dan te bezoeken bij onze pleeggezinnen. Hier worden ze in hun eerste levensfase(s) blootgesteld aan allerlei prikkels zodat de stap naar een nieuw huisje zo vlekkeloos mogelijk verloopt.

Kittens zijn behoorlijk druk en vergen meer tijd en energie dan een volwassen kat. Ga daarom goed na of dit iets is wat je kunt bieden, ook op de lange termijn. Een goede, stabiele thuissituatie is het beste wat je jouw kat(ten) kunt bieden. Omdat ze in de meeste gevallen nog een goede 15 jaar of langer onderdeel van het gezin gaan uitmaken, is het belangrijk dat je ze dat kunt bieden. Dit is heel belangrijk om na te gaan. Als je al op leeftijd bent is het natuurlijk fantastisch om jonge katten in huis te halen en kunt zien opgroeien. Echter zien we erg vaak dat oudere katten uiteindelijk hun weg vinden naar het asiel. Dit is onvoorstelbaar stressvol voor ze en iets wat we proberen te vermijden.

Bij de adoptie van kittens gaan we dus na hoe groot de kans is dat dit gaat gebeuren. Als de kans groot is dat de katten de nieuwe eigenaren zullen overleven, dan is de voorwaarde dat er iemand in de kring is die de katten op kan vangen mocht het niet meer gaan. Vaak komen we samen tot de conclusie, door er over te praten, dat een oudere kat een betere optie is in dit soort situaties.

Ik zoek een vriendje voor mijn kat

Er kunnen veel situaties ontstaan waarin je zou denken dat je kat een vriendje zoekt. Maar wil je kat dit wel echt?

Veel volwassen katten zijn beter af zonder een andere volwassen kat in hun huis. Het aantal uitzonderingen op deze regel is erg klein, zeker als je beseft dat we maar weinig sociale volwassen katten binnenkrijgen. Of je nu een jonge kat hebt met tomeloze energie, of een kat die net zijn maatje is verloren, het introduceren van een nieuwe kat brengt veel stress met zich mee. Stress op korte en, vaker dan niet, ook op lange termijn. Is dat het beste voor je kat, met alle gevolgen van dien?

rosiee

Door alle risico’s voor zowel de kat in huis als de kat die geïntroduceerd gaat worden, plaatsen wij eigenlijk nooit katten bij andere katten. Het gaat om minder dan 0.5% van de katten.

Houd hier rekening mee als je in het adoptieproces stapt. We staan je graag te woord om dit te verduidelijken.

Het adoptieformulier

Het adoptieproces is bij ons gedurende de corona periode in kattenvlucht veranderd. Voorheen was het mogelijk om gewoon langs te komen, katten te bezoeken en op basis van een wederzijdse match de kat uiteindelijk te adopteren. Dit is helaas niet meer mogelijk omdat we een nieuwe eerste stap in het proces hebben geïntroduceerd: het adoptieformulier. Met behulp van dit formulier kijken we of de thuissituatie past bij de behoeftes van één of meerdere katten die op dat moment in het asiel zijn. Dit gebeurt in de meeste gevallen uitsluitend via de mail, waarbij we soms overgaan op telefonisch contact. Hierbij wordt alles besproken aan de hand van de katten die geschikt kunnen zijn en uitleg gegeven waarom deze wel of niet geschikt zijn. Indien er geen match is wordt er geen afspraak gepland.

Een afspraak maken om de kat(ten) te bezoeken

We horen vaak dat mensen snel een afspraak willen maken om ‘katten te bekijken’. Ze geven aan dat ze een kat zoeken die naar hun toekomt, omdat dit de interactie is die ze zoeken. Of de kat nu op je afkomt of niet, wat verreweg de meeste met plezier doen, hier gaan wij niet op in en verzoeken dan alsnog het formulier in te vullen.

Pas als de thuissituatie past bij de behoeftes van een kat, dan gaan we over tot het maken van een afspraak. Let wel, alleen bij een wederzijdse match. Voor het bezoek is het belangrijk dat iedereen uit het huis of gezin, dus iedereen die voor de kat zou gaan zorgen, meegaat. Op dit moment hebben we geen limiet voor groepsgrootte. Tijdens deze afspraak wordt alles goed doorgenomen, uitgelegd en alle mogelijke twijfels en vragen besproken. Het bezoek is erg belangrijk in het proces. We kijken hierbij naar de mens-kat interactie, wat het belangrijkste is in het hele proces. 

Veel katten hebben een bepaalde manier van omgang die ze fijn vinden. Als het blijkt dat er tijdens het bezoek een verschil zit tussen de behoeften van de kat en die van de potentiële eigenaren dan kan het zijn dat er geen match, ondanks een geschikte thuissituatie. Echter merken we dat dit adoptieproces, met het formulier, veel tegenslagen voorkomt omdat we hierdoor zoveel mogelijk vooraf kunnen bespreken.

Een afspraak wordt uitsluitend gepland in de middag, van maandag tot en met zaterdag tussen 14.00 – 16.00. 

Na de afspraak kan de kat in veel gevallen direct geadopteerd worden. In sommige gevallen is dit niet mogelijk door bijvoorbeeld een medische behandeling die nog gepland staat. Wanneer een kat wel geadopteerd gaat worden, dan zal er bij de kat ‘gereserveerd’ staan. Een reservering is alleen mogelijk na het invullen van het formulier, na een wederzijdse match, het bezoek en nogmaals een match. 


Adoptietarieven

NIEUWE TARIEVEN**

Kitten tot 12 maanden oud: € 175,00 *

Kat tussen 1 jaar en 12 jaar: € 135,00

Kat ouder dan 12 jaar: € 100,00

*Doordat katten tot een jaar oud extra (medische) zorg nodig hebben, ligt de prijs voor hen wat hoger.
**Nieuwe tarieven sinds 1 November 2021

Wij krijgen redelijk vaak de vraag waarom we een vergoeding vragen voor het herplaatsen van katten. Deze vergoeding dekt maar een klein deel van de kosten voor de opvang en medische zorg die wij bieden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

– Castratie/sterilisatie*
– Entingen, ontwormings- en ontvlooiingskuur;
– Vaccinatieboekje;
– Geregistreerde chip;
– Volledige controles en checks van de dierenarts. Denk aan hart, gebit, urine, bloed**

*Kittens worden bij onze dierenarts vanaf ongeveer 6 maanden geholpen. De castratie/sterilisatie is na adoptie verplicht bij onze dierenarts, maar op onze kosten.
**De standaard controles worden altijd gedaan. Verder onderzoek (echo’s, röntgen, gebitsbehandelingen e.d.) worden gedaan als dit nodig is.

Openingstijden

Maandag       09.00 – 17.00
Dinsdag         09.00 – 17.00
Woensdag     09.00 – 17.00
Donderdag    09.00 – 17.00
Vrijdag           09.00 – 17.00
Zaterdag       09.00 – 17.00

Zon- en feestdagen gesloten

Alleen open voor afspraken of donaties.

Contactgegevens

Dierenasiel Oostzaan

020 – 633 5400

Zuideinde 220
1511 GM Oostzaan
info@dierenasieloostzaan.nl

© Dierenasiel Oostzaan 2021