Adoptie Op Afstand

Binnen het asiel zijn er een aantal katten die om verschillende redenen moeilijker geplaatst worden dan andere katten. Vaak zijn dit medische redenen, maar ook moeilijker gedrag of een combinatie hiervan. Deze katten kunnen op afstand geadopteerd worden. Voor 12,50 per maand ben je al adoptant van één van deze katten. Voor informatie kijk hier.

Voor meer informatie kun je mailen naar info@dierenasieloostzaan.nl.

Er zijn ook adoptiekatten die geplaatst zijn dit jaar, of een belangrijk verhaal te vertellen hebben. Deze hebben in de tijd dat ze in het asiel hebben gezeten ook steun ontvangen. Hun verhalen, informatie en foto’s na plaatsing zijn makkelijk te vinden via onderstaande knoppen

Hero (uitwisseling)

Hero (2)

Geslacht: Kater
Leeftijd: ~6 jaar
Reden: Lang zwerfkat geweest en geen socialisatie gehad. Heel erg bang voor mensen. Komt wat meer los, aaien met een stok gaat heel goed en spinnen kan hij dus ook :).
Specialiteit: Als hij zich laat zien, prachtig om naar te kijken; echte zwerfkaterkop

Een zwerver van binnen als van buiten?
Als je het hebt over zwerfkatten, dan beginnen de beelden van dikke katerkoppen in je hoofd rond te springen. Hero was hier een perfect voorbeeld van. Nog steeds, na al die tijd, zie je dit gewoon aan hem. Onlosmakelijk is dit een deel van hem en hij draagt het goed.

Wat eens een ruwe start was, is nu met kleine stapjes omgetoverd naar een nieuwsgierige kater die je verwachtingsvol door de glazen deur naar de kennel aanstaart. Zijn liefkozende miauwtjes passen totaal niet bij zijn verschijning, maar zorgen er wel voor dat hij keer op keer op zijn wenken bediend zal worden.

Omdat handen en de geur van mensen hem niet op rooskleurige ideeën brengen, is aaien op afstand voor hem een goede manier om lichamelijk contact met hem te hebben. Een backscratcher wordt bijna dagelijks gebruikt om die lekkere wangetjes van hem te masseren. Wordt dit altijd in dank afgenomen? Nee. Maar het voelt stiekem toch wel lekker.

Eigenlijk is hij wel gereed om een huisje te betreden, maar hij zal niet bepaald de makkelijkste zijn. De gewenningstijd zal redelijk meevallen, maar het verwachtingsproces van de nieuwe eigenaar moet volledig op dezelfde lijn liggen als Hero zijn verwachtingsproces. Dit is erg moeilijk te vinden.

Rufus

Rufuss

Geslacht: Kater
Leeftijd: ~10.5 jaar
Reden: Zijn eigenaar was overleden en hij bleef achter, alleen. Verschool zich de hele dag onder het bed. Het huis werd ontruimd met hem erin en zo kwam hij hier. Getraumatiseerd. Vertrouwd niemand en niets.

Ondanks dit maakt hij wel grote stappen. Aan het einde van de dag, als hij zijn natte maaltijd krijgt aangeboden op het vaste tijdstip, staat meneer nog net niet te springen. Met een beduidend kalmere blik zoekt hij oogcontact vanuit zijn nieuwe huisje. Alsof hij zich in dat moment veilig voelt, miauwt hij voor toestemming om het natvoer te overhandigen, waarbij het geluid verandert op basis van de afstand van hem tot je lichaam.

Hij is natuurlijk een binnenkat geweest; geen kennis van het buitenleven en alle prikkels en onverwachte dingen die hem daar te wachten stonden. Toch vond hij buiten de veiligere plek door de aanwezigheid van andere katten. We denken en hopen, nee, we houden vast aan het idee dat zijn omslag plaats gaat vinden bij de adoptie. Als hij zich kan aanpassen aan een vertrouwd ogende huisomgeving, zonder andere katten. Tot die tijd krijgt hij alle aandacht die hij wilt, op welke afstand dan ook.

Specialiteit: Prachtige kater

Smokey

Smokey

Geslacht: Kater
Leeftijd: 2 jaar 7 maanden
Reden: Gevonden in ondergrondse parkeergarage. Liep er al lang rond. Erg bang en ziet alles als onbekend. Moet vertrouwen winnen.
Specialiteit: Meneer kent geen agressie.

180 graden, dat is de omslag die Smokey heeft gemaakt. Van bange voorzichtige kat, naar ongekende knuffelcompagnion die schrikt van zijn eigen kracht bij het geven van kopjes. Op het moment dat hij doordraait, omvalt en zijn buik naar boven ligt, bevriest hij als een haai. Geen beweging, geen teken van leven, volledig overgeleverd aan het hebben en houden in de kennel. Uiteindelijk weet hij zijn draai te vinden en gaat verder met het spektakel. Er is vooralsnog geen geluid uit Smokey gekomen, wat zijn stille verschijning gepaard met fysiek geweld erg aandoenlijk maakt. Zijn gespin schudt letterlijk de grondvesten van de krabpaal waar hij op staat heen en weer. Meneer doet het geweldig. (er is een afspraak voor hem, en nog meer interesse!)

Benji

Benji

Geslacht: Kater
Leeftijd: 3 jaar
Reden: Lang rond gezwerfd. Weinig contact met mensen gehad. Maakt steeds kleine stapjes in de goede richting
Specialiteit: Ondanks zijn boosheid en angst, kan hij zich helemaal in dromenland begeven.

Fysiek contact is hem nog niet vertrouwd. Eten is zijn passie. De piepjes die uit deze grote kater komen doen niet onder voor een kitten van 3 weken. Hij is ontzettend ondeugend als hij vrij spel krijgt van de andere katten en is echt een portretje. In hoeverre fysiek contact onderdeel uit kan gaan maken van zijn leven is onbekend, maar hij zoekt mensen wel graag op. Hierdoor is hij hoe dan ook een gezellige aanwinst voor een rustige omgeving.

Mia

Mia

Geslacht: Poes
Leeftijd: 1 jaar, 1 maand
Reden: Gevonden als zwerfkat. Niet gewend aan mensen. Moeite met aanpassing.
Specialiteit: Als ze zich laat zien heel mooi, ondanks dat ze zo bang is.

Tenminste, zo begon ze. Mia weet goed wat ze wil doen in situaties waar ze geen controle over heeft. Verschuilen maar toch altijd een oogje in het zeil houden. Nu de routine in het asiel helemaal duidelijk is, is ze in staat hier fantastisch op in te spelen. Met het schattigste miauwtje lokt ze je aan het einde van de dag naar haar toe, staart omhoog, schuddend van opwinding. Ze wil haar eten.

Ze is vaker op de dag in staat dit enthousiasme te tonen, hoewel sporadisch. Aaien met de handen vind ze eng, maar dat komt vooral doordat ze zich al heel erg bloot stelt door boven op de krabpaal te gaan staan. Aaien met een stok (van min. 30 cm) is daarentegen wel oké, zeker als daar wat spelen aan vooraf is gegaan.

Deze grote stappen stellen haar eigenlijk al heel goed in staat op geadopteerd te worden, maar in deze fase komt er wel veel energie en toewijding bij kijken om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wij kijk met smart uit naar ontwikkeling, in het asiel, maar het liefst natuurlijk in haar gouden mand.

Storm

Storm

Geslacht: Poes
Leeftijd: 1 jaar 7 maanden
Reden: Totaal niet gewend aan mensen. Staartamputatie gehad. Goed mogelijk dat zij getraumatiseerd is door mensen.
Specialiteit: Zij knapt met tijd steeds meer op en wordt steeds mooier. Socialisatie laat nog weinig vordering zien. Ze is nog aan de kennel en de routine aan het wennen.

Helaas is haar socialisatie gestagneerd en we hebben er voor gekozen om haar uit te wisselen naar een omgeving waar ze alle ruimte en mogelijkheden heeft die ze nodig heeft om stressvrij haar ding te kunnen doen. Echter moet ze hiervoor gevangen worden en dit kost de nodige tijd en voorbereiding om stressvrij uit te voeren.

Reeds geplaatste adoptiekatten!

Harly (geadopteerd 16-02-21)

Geslacht: Kater
Leeftijd: ~3.5 jaar
Reden: Lang zwerfkat geweest en geen socialisatie gehad. Was heel erg bang en komt steeds meer los. Kan al geplaatst worden bij de juiste mensen.
Specialiteit: Heerlijk kop, tekening en knuffellooks

Pilou & Pixi (geadopteerd 30-01-21)

Pilou en Pixi waren altijd aan het knuffelen, met elkaar, of met hun grote broer Pascal. Pascal vond zijn grote knuffelliefde in Lais, waardoor de twee zusjes samen achterbleven. Nu zijn ze geadopteerd en iedereen hoopt dat ze snel hun weg zullen vinden!
Doordat ze altijd moeite hebben gehad om zich aan de omgeving en mensen aan te passen zullen we hun ontwikkeling op deze pagina bij gaan houden, tot het moment waarop ze volledig gewend knuffels durven en willen ontvangen!

Pascal en Lais (vertrokken 20-01-21, geadopteerd 01-03-2021 )


Na lang in het asiel te hebben gezeten en optimaal te hebben genoten van het gezelschap van andere katten is de beslissing genomen ze voor uitwisseling over te plaatsen naar Stichting Zwerfdier te Alkmaar. We zullen hun ontwikkeling hier bijhouden in de hoop dat ze in hun nieuwe omgeving gedijen en uiteindelijk een adoptie in het verschiet zal staan! Met zekerheid is te zeggen dat Pascal alle katten voldoende knuffels zal geven.

Na een niet al te lang verblijf bij Stichting Zwerfdier, is dit heerlijke duo geadopteerd!!!!

Lilou (vertrokken 04-2021)


Lilou is overgeplaatst naar Stichting Wetland Cats. Ze had ontzettend veel moeite met het aanpassen in onze omgeving en elk nieuw gezicht, kat of mens, beperkte haar in haar vrijheid. Ze was niet in staat keuzes te maken en dit resulteerde in teveel stress. Door haar over te plaatsen naar Wetland Cats was ze in staat haar eigen vrijheid te nemen, en op te zoeken. De foto's laten het resultaat zien. Een kalme, rustige blik die wij hier in het asiel niet zo gezien hebben.

Hoewel de gewenning nog in volle gang is, zijn de eerste grote stappen al gemaakt. De voortgang zal hier nog enige tijd bijgehouden worden en we zijn benieuwd hoe goed ze in haar vacht zal gaan zitten. Wij steunen Wetland Cats met medische onkosten voor alle katten die wij daarheen laten gaan. Lilou is hier geen uitzondering op.
Lees hier meer informatie over Stichting Wetland Cats!


De 4 P'tjes
Peter, Pieter, Piem en Philip

Een tragisch verhaal.

Vanaf het begin dat ze binnen kwamen bleek de socialisatie erg lastig. Door verschillende vervelende situaties werd er nog extra roet in het eten gegooid.

Stapje voor stapje werden er wel overwinningen behaald, maar het was welzijntechnisch nog steeds niet verantwoord ze te plaatsen. Ze raakten ontzettend gewend aan het personeel, konden inspelen op de momenten dat er rust was, of juist schoongemaakt werd. Toenadering zochten vooral Peter en Philip in de laatste maanden dat ze hier waren. Echt aaien zat er niet in en al zeker niet meer dan dat.

Het vangen voor een medische check of vaccinatie was al een erg nare en zware beleving voor ze, waarbij veel voorbereiding nodig was om dit überhaupt te doen. Uiteindelijk vonden we een manier om dit stressvrij te doen. In deze periode vonden we ook een fantastische plek waar ze alle vier konden doen wat ze al zolang wilden. Samen, met zijn vieren, vrij buiten rondlopen.

Na 822 dagen in het asiel te hebben gezeten waren ze uiteindelijk overgeplaatst naar Stichting Wetland Cats. Waar ze lekker buiten hun gang konden gaan, vrij om keuzes te maken. Omdat we ons natuurlijk nog steeds verantwoordelijk voelden voor hun gezondheid, steunen wij Stichting Wetland Cats met toekomstige kosten voor bijvoorbeeld gebitsbehandelingen etc. Het leek goed te gaan na een korte wenperiode. Het lot nam een plotse wending.

Onverwachts ziek

Door medisch onverklaarbare redenen werden de P’tjes allemaal min of meer tegelijk ziek. Evenwicht verlies, moeilijk te been, sloom… Het ging zo snel. Alle onderzoeken die gedaan zijn, leverde weinig op. De arme Piem begaf het als eerste. Bij Peter en Philip werd m.b.v. veel zorg en aandacht geprobeerd ze nog een kans te geven. Zij bleven nog weken sterk, maar uiteindelijk hield het ook op voor ze. Zo verdrietig. Pieter, wonderbaarlijk genoeg, had er veel minder last van en had na een tijdje geen symptomen meer. Met onbegrip kijken we verslagen terug naar deze gebeurtenis. Wat was het nou, of wat kon het nou geweest zijn?

We hadden in overleg met Stichting Wetland Cats besproken dat een autopsie ons hopelijk meer kon vertellen. De preliminaire testen en onderzoeken wezen op niet veel nieuws en ook geen duidelijke oorzaak. Na het inschakelen van een specialist zijn we nog steeds niet volledig achter de oorzaak. Het enige dat zeker was, was dat het een neurologische oorzaak had. Bij de hersenen waren wat cellen gevonden die hierop duidden.
Alle symptomen die ze vertoond hadden leken op een neurologische variant van het FIP virus. Echter, waren ze allemaal negatief getest op FIP. Er zijn nog zoveel vragen, welke onbeantwoord zullen blijven. 

Hoe zielig en verdrietig het ook is, er is alles aan gedaan om ze er bovenop te helpen. Het feit dat Pieter het goed doet is de enige troost in deze situatie. Hij heeft ondertussen vriendjes gemaakt met tal van andere katten en heeft het echt naar zijn zin. Wij hebben troost gevonden in het feit dat we Pieter dit hebben kunnen bieden en dat, mocht het anders gelopen zijn, ze alle 4 de tijd van hun leven zouden hebben.

 

Peter

Peter

Philip

Philip

Piem

Piem

Pieter

Pieter (3)

Pieter

Pieter (2)

Pieter

Pieter (4)

Openingstijden

Maandag       09.00 – 17.00
Dinsdag         09.00 – 17.00
Woensdag     09.00 – 17.00
Donderdag    09.00 – 17.00
Vrijdag           09.00 – 17.00
Zaterdag       09.00 – 17.00

Zon- en feestdagen gesloten

Alleen open voor afspraken of donaties.

Contactgegevens

Dierenasiel Oostzaan

020 – 633 5400

Zuideinde 220
1511 GM Oostzaan
info@dierenasieloostzaan.nl

© Dierenasiel Oostzaan 2021