Informatie en advies

Je kat laten chippen

Het is altijd een goede keus om je kat te laten chippen
Wij kunnen jouw kat ook chippen

Wat is chippen?

Chippen is het inbrengen van een microchip met een uniek nummer onder de huid, vaak tussen de schouders. Dit nummer wordt geregistreerd en gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar. Het primaire doel is de eigenaar traceren wanneer de kat vermist is of ergens anders teruggevonden wordt, zodat de kat terug kan naar de eigenaar.

Veel katten die in het asiel komen hebben een eigenaar of hadden een eigenaar. Maximaal 20% van de katten die bij ons binnenkomen heeft een chip, en zelfs als ze een chip hebben is deze soms niet geregistreerd. Als alle katten gechipt zijn, is het mogelijk om de kat direct met de eigenaar te herenigen en in veel gevallen voorkomt dit zelfs dat katten van straat worden gehaald. Fijn voor de kat, de eigenaren en het bespaart iedereen een hoop stress.

Waarom zou ik mijn kat laten chippen?

Vergeleken met bijvoorbeeld een halsband is de chip een veel veiligere en een meer permanente oplossing waarbij zo goed als geen risico’s bij komen kijken. Een halsband kan verwijderd worden, zoekraken of de kat zelfs in gevaar brengen.

Het formaat van de chip is vergelijkbaar met een rijstkorrel en het inbrengen van de chip is maar tijdelijk ongemakkelijk. Bij onze katten wordt de chip vaak ingebracht op het moment dat de kat al onder narcose is om pijn en stress te voorkomen. Je kat laten chippen is mogelijk bij de dierenarts en soms ook bij asielen en opvangen.

Er komt een chipplicht

In 2023 is aangekondigd dat er een chipplicht zal komen voor katten. Wanneer dit uiteindelijk ingevoerd gaat worden is maar de vraag. Er wordt al jaren gepleit voor een chipplicht voor katten, net zoals voor honden, echter was er altijd terughoudendheid over wat dit zou opleveren. Laten we hopen dat het zo snel mogelijk ingevoerd wordt.

Wij kunnen geen enkele reden bedenken om je kat niet te laten chippen. Het kan letterlijk het verschil maken om kat en eigenaar weer samen te brengen.

Tekst door Rob Vermeer

Alleen open op afspraak | 020-6335400 (9.00 – 17.00) | info@dierenasieloostzaan.nl

© Dierenasiel Oostzaan 2023