Kattenadvies en informatie

Je kat vermist

Help, mijn kat is vermist!

Een kat die gewend is naar buiten te gaan en niet op het normale tijdstip thuiskomt en de volgende dag ook niet. We begrijpen hoe bezorgd je zult zijn. Hou de hoop er altijd in.
Katten zijn in staat om na weken, maanden en uitzonderlijk zelfs jaren toch weer terug te komen. Door onderstaande tips te volgen vergroot je de kans om herenigd te worden met je kat.

 

Laat het zoveel mogelijk mensen weten

Ga allereerst alles in je woning en tuin af. Zorg dat je elke plek hebt afgezocht, elk mogelijke plek waar de kat zich kan verschuilen. Katten kunnen vast komen te zitten zonder dat je het weet of op plekken komen waarvan je nooit had gedacht dat ze kunnen gaan zitten.

Zorg dat de directe omgeving op de hoogte is. Print een foto uit en ga langs de deuren, praat met mensen en vraag of ze willen kijken in hun schuur, kelder, auto’s, alles is mogelijk. Het kan zijn dat je kat ergens ligt te slapen, opgesloten zit of als ze bijvoorbeeld gewond zijn dat ze ergens in de bosjes schuilen. Het is ook goed om flyers/posters met een goede foto op te hangen of te verspreiden zodat mensen die in de buurt wonen/wandelen de kat kunnen herkennen.

Maak gebruik van social media. Één van de beste middelen om vermiste katten te lokaliseren of te vinden. Er zijn veel groepen op facebook waar vermiste of gevonden katten worden gepost. Gebruik altijd goede foto’s en belangrijke informatie. In een korte tijd kun je hier veel mensen mee bereiken. 

Neem contact op met organisaties in de buurt. Het kan voorkomen dat de kat naar een organisatie wordt gebracht omdat mensen in de buurt een vreemde kat zien. Zorg er daarom voor dat de organisaties op de hoogte zijn en geef ze zoveel mogelijk informatie en beeldmateriaal. Als de kat gechipt is, zal deze ook uitgelezen worden door de organisaties.

Meld de kat online aan. Organisaties zoals Amivedi zijn er om vermiste en/of gevonden katten te herenigen met hun personeel. Hier kan je gedetailleerd informatie over de kat kwijt en is een standaard platform waar dierenorganisaties gebruik van maken. Hier kun je zelf ook kijken of je kat er tussen zit.

 

Het belangrijkste wat je zelf kunt doen

Loop vaste rondes tijdens schemering en roep je kat. Katten zijn crepusculair en over het algemeen actief rond de schemering. Het is ook wat rustiger rond die tijdstippen (qua mensendrukte en soms verkeer) waardoor het kan zijn dat de kat op dit moment wel durft actie te ondernemen. Probeer op een kalme manier de kat te roepen. Ga niet schreeuwen. Soms kan gebruikt gemaakt worden van bepaalde geluiden die ze kennen van uit het huis (denk aan het geluid van etensbakjes of ritselen van natvoer of brokjes). Hou wel rekening met het feit dat je andere katten kunt lokken hiermee, wat er weer voor kan zorgen dat jouw kat niet durft te komen. Begin daarom eerst met rustig roepen.

Houd ook rekening met de persoonlijkheid van je kat. Jij kent jouw kat het beste dus je bent zelf de aangewezen persoon om te bedenken wat je kat overkomen kan zijn. Is je kat onzeker en snel bang bij vreemden? Dan is de kat heel erg geneigd verstopt te zitten en te blijven zitten.

Het chippen van je kat

Het chippen en registreren van je kat helpt ontzettend om je kat terug te vinden. Als je kat gechipt is zal de chip uitgelezen worden, je informatie te zien zijn en wordt er direct contact met je opgenomen. Voor meer informatie klik hier: Je kat chippen

Zet je balkon af!

Het afzetten van je balkon voorkomt in eerste instantie dat je kat vermist kan raken en voorkomt onnodig trauma en letsel. Er komen dagelijks veel katten bij dierenartsen (in regio Amsterdam) en spoedklinieken terecht die ernstig gewond raken of levensbedreigend gewond raken doordat ze van het balkon afvallen. Het afzetten en cat-proof maken van je tuin kan hier ook in helpen! Voor meer informatie over een katvriendelijke omgeving klik hier: Katvriendelijke omgeving (komt binnenkort)

 

Wat moet je NIET zomaar doen?

Wat je ook doet, zet de kattenbak niet zomaar buiten en strooi geen kattenbakvulling buiten!

Er gaat veel misinformatie de ronde over dit onderwerp. Misschien heb je wel eens gehoord dat katten van grote afstanden de lucht van bijv. kattenbakvulling kunnen ruiken en dat het daarom helpt voor ze om de weg terug te vinden. In de werkelijkheid werkt het niet zo simpel. Er is geen wetenschappelijke basis om aan te nemen dat geuren van de kattenbak positief kunnen bijdragen. Er zijn echter wel onderzoeken gedaan waaruit bleek dat het juist averechts werkt!

Omdat er weinig tot niets te zeggen is over de afstand waarop katten geur kunnen herkennen en ruiken (behalve dat dit beter ontwikkeld is t.o.v. de mens), kijken we er op de volgende manieren naar:

– Je kat zit in de directe omgeving
In heel veel gevallen zullen katten die niet of nauwelijks naar buiten gaan in de directe omgeving zitten (eerste de beste veilig schuilplek bij het huis, vaak minder dan 50m van huis). Voor deze katten is veiligheid prioriteit nummer één. Het eerste wat een kat doet is zichzelf in veiligheid brengen. Voordat de kat terug durft te gaan moeten ze deze onveiligheid overwinnen. Dit duurt gemiddeld ongeveer 2 à 3 dagen duren en kan afhankelijk van de situatie soms wat langer duren of juist sneller gaan. De geur van een kattenbak zou niets veranderen in dit verhaal omdat ze zo dicht bij huis zitten dat de herkenbare elementen, waaronder geur, daar makkelijk waar te nemen zijn.

– Je kat zit niet in de directe omgeving
Katten die vaak naar buiten gaan hebben hun territorium voorzien van informatie d.m.v. geurafzetting/markering. Ook hun leefgebied is gemarkeerd, waardoor ze waarschijnlijk een duidelijk beeld hebben van deze locaties en onderlinge kenmerken en looppaden en richtingen. Voor deze katten geldt dat ze de informatie van deze gebieden, die ver van huis kunnen liggen, eerder waarnemen dan de geur van een kattenbak bij huis. Ze zullen op basis van de herkenning van hun eigen markeringen altijd de weg terug kunnen vinden. Het probleem is vaak juist dat ze op een plek terechtkomen, of in een situatie terechtkomen waarbij teruglopen niet goed mogelijk is. Denk aan een confrontatie met een hond waardoor de kat een drukke weg oversteekt waar hij/zij normaal niet komt. Het kan daardoor best lang duren voordat de kat terug durft te gaan. Als ze eenmaal weer in bekend gebied zijn, zullen ze herkennen waar ze zijn en zullen ze vervolgens terugkomen. De geur van een kattenbak of de vulling zal daarom niets toevoegen.

– Een inactieve houding is de slechtste optie
Het buiten zetten of strooien van materiaal waar herkenbare geur aanzit, leidt tot een erg passieve houding tot het probleem. Dit is de meest inefficiënte en katonvriendelijke manier om te werk te gaan. Juist door de persoonlijkheid van de kat mee te nemen in je zoektocht vergroot je de kansen aanzienlijk om je kat terug te vinden.

– Het verkleint ook de kans dat de kat terugkomt 
Het is algemeen erkend dat de geur van een kattenbak en het materiaal waar een kat gebruik van maakt, erg interessant ruikt voor andere dieren. Doordat deze geur andere dieren juist kan aantrekken verkleint dit de kans dat je kat terugkomt aanzienlijk. De aanwezigheid van andere dieren, met name katten, kan er juist voor zorgen dat het minder aantrekkelijk en veilig overkomt op je kat.

– Het probleem met katten die buiten door mensen gevoerd worden
Het is moeilijk te zeggen hoe of wat, maar vaak hebben deze katten minder de neiging direct terug naar huis te gaan. De gedachte is dat, mede doordat ze buiten gevoerd worden, de interne motivatie om zijn/haar thuis als enige echte vaste thuisbasis te zien een beetje verwaterd. Ze leren dat ze bepaalde behoeftes ergens anders kunnen volbrengen dan thuis. Van deze katten verwacht je bijvoorbeeld sneller dat ze bij mensen naar binnen gaan om te schuilen. Of om eten te krijgen etc. Dit maakt het heel lastig, want wij krijgen vaak ook verhalen van mensen die dit soort katten voor langere tijd binnenhouden.

Wij raden daarom af katten die buitenkomen zomaar te voeren. Voor meer informatie kijk bij ‘Een kat gevonden, wat moet ik doen?’

 

Alleen open op afspraak | 020-6335400 (13.00 – 17.00) | info@dierenasieloostzaan.nl

© Dierenasiel Oostzaan 2024