Voordat je iets doet is het belangrijk te weten dat katten van nature graag rondzwerven en hun gebied verkennen. Het kan zijn dat ze hun leefgebied aan het verkennen zijn of aan het kijken zijn hoe ze hun leefgebied kunnen uitbreiden.
Je maakt je toch zorgen. Een vreemde kat in de buurt of op de stoep. Hoe pak je dit aan?. Is hij/zij een zwerfkat, achtergelaten of onderdeel van een gezin?
Wat voorop staat is het welzijn van de kat. Als deze in het geding lijkt te zijn, neem dan contact op met een dierenorganisatie!
Het eerste en het beste wat je kunt doen is achterhalen of de kat een eigenaar heeft. Neem contact op met mensen uit de buurt en kijk of iemand de kat herkent of zelfs personeel is van de kat. Gebruik desnoods foto’s. Het kan namelijk zijn dat er mensen verhuisd zijn en de kat (hopelijk) eerst binnen hebben laten wennen alvorens hij/zij naar buiten mocht.
Neem vervolgens contact op met dierenopvang organisaties e.d. en maak een melding / kijk op social media. Wellicht is er een melding gedaan van een vermiste kat. Je zou net zoals voor een vermiste kat ook posters/flyers kunnen ophangen om te kijken of iemand de kat en/of het personeel herkent.
De dierenopvang organisaties kunnen je ook verder helpen mocht het je niet lukken het personeel te achterhalen.
Daaropvolgend kun je een melding maken van een gevonden kat op Amivedi.
Dit is een platform waar vermiste katten ook op worden gezet. Hier kan de kat die je gevonden hebt als vermist opgegeven zijn. Zo niet, maak dan een melding van een gevonden kat.
Laat een chip uitlezen als de kat goed benaderbaar en te vangen is. Dierenorganisaties doen dit gratis. Als de kat gechipt is, dan kan de informatie afgelezen worden en mens en kat herenigd worden.
Let op! Voor het vangen van katten moet je de juiste voorzorgsmaatregelen nemen. Voor de bescherming van jezelf en van de kat. We raden je altijd aan eerst contact op te nemen met dierenorganisaties alvorens je zelf actie gaat ondernemen. Zij kunnen je namelijk tips geven of helpen met vangen (denk aan automatische vangkooien).
Belangrijk: katten worden vaak (bij)gevoerd door mensen. Dit is niet altijd een goede keuze en we raden ook af dit zomaar te doen. Als een kat medische zorg nodig lijkt te hebben dan dient deze zorg gegeven te worden en achterhaald te worden of de eigenaar in de buurt woont. Gezonde katten die buiten lopen kunnen een eigenaar hebben en door de kat te voeren kunnen er verschillende problemen ontstaan. Wij raden af katten zomaar te voeren en raden aan eerst contact op te nemen met ons, een dierenarts of een andere organisatie.
Afhankelijk van hoe oud het kitten is, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Als je het niet vertrouwt of je twijfelt, neem dan altijd contact op met één van de organisaties.
Als de kittens te jong zijn om onafhankelijk te zijn, of als je dat denkt, kan het zijn dat de moeder nog in de buurt is. Ga de kittens niet verstoren maar hou een oogje in het zeil of de moeder terugkomt. Dit kan een aantal uur duren. Kittens van de moeders scheiden is niet ideaal en als je te dichtbij komt kan je het nest verstoren en voorkomen dat de moeder terugkeert. Blijf uit het zicht in dit geval. Komt de moeder niet terug, neem dan contact op met het asiel of de dierenambulance. Komt de moeder wel terug volg dan de stappen en tips op deze pagina om mogelijk de eigenaar te achterhalen. Een moeder met kittens kan bijgevoerd worden met adequaat voer. Neem bij vragen altijd contact met ons of een andere organisatie op.
Kom je gedumpte kittens tegen in een doos of zak, kittens die er slecht aan toe zijn, kittens die ook erg miauwen, neem dan contact op met de dierenarts, dierenambulance en/of het asiel.
Het komt niet echt vaak voor, maar het zou kunnen zijn dat je een echt verwilderde zwerfkat vindt. Dit is niet hetzelfde als een zwerfkat. Deze katten zijn mensenschuw, vaak al meerdere generaties, en hebben totaal geen contact of erg negatief contact met mensen gehad in hun leven. Voor dit soort katten geldt dat er andere methodes zijn.
Voor verwilderde zwerfkatten is het geen positieve bijdrage om ze zomaar in een herplaatsingstraject van asielen te werpen. Er zijn voor deze katten TNRC acties (Trap-Neuter-Return-Care) waarbij ze geholpen worden en zorg krijgen, waarna ze weer uitgezet worden op de plek waar ze gevonden werden. TNRC kan een positieve bijdrage leveren aan het zwerfkatten probleem, maar belangrijk is dat de kolonies en de katten na het terugzetten goed in de gaten gehouden worden. Wij staan niet achter TNR, zonder de nazorg, omdat nazorg ook betekent dat de grootte van de kolonie in de gaten gehouden moet worden. Er zijn veel onderzoeken naar zwerfkolonies en TNR methodes gedaan, en er is een bepaalde grens als het gaat om het aantal katten in een kolonie die gecastreerd moet zijn. Ook vinden wij het noodzakelijk dat als er katten teruggezet worden, deze katten nog steeds medische zorg kunnen krijgen als dit nodig is.
TNR wordt niet altijd even goed uitgevoerd. Wij hebben uitgezette TNR katten binnengekregen met wel of geen medische problemen en succesvol herplaatst naar een geweldige forever home.
Als dit het geval is dan is de volgende stap dierenopvangen in te schakelen. Zij kunnen helpen om ze extra onder de aandacht te brengen, eventueel nog te herenigen met de eigenaar en anders herplaatsen naar een gouden mand. Katten die zwervend gevonden worden en opgevangen worden blijven 2 weken in ‘de wacht’ bij asielen. In deze periode zal er naar de eigenaar gezocht worden. Als deze periode verstreken is, zal de kat voor adoptie aangeboden kunnen worden.
Om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen naar organisaties toe is het belangrijk dat je bepaalde informatie verzameld.
– Hoelang loopt de kat al rond?
– Was de kat op zoek naar iets toen je hem/haar hebt gevonden: interactie, eten of een schuilplek?
– Waar en in wat voor gebied heb je de kat of is de kat gevonden?
– Waar verblijft de kat sinds je hem/haar hebt gevonden?
– Wat heb je reeds gedaan om de eigenaar te achterhalen?
– Geeft iemand of jezelf de kat eten, wat voor eten en waar?
– Is er interactie met de kat geweest door jou of anderen en hoe is dit verlopen?
Alleen open op afspraak | 020-6335400 (13.00 – 17.00) | info@dierenasieloostzaan.nl
© Dierenasiel Oostzaan 2024