KattenInformatie en advies

Allergie voor katten

Bestaan hypoallergene katten?
Wat te doen als je allergisch bent voor katten?

Van jeuk, niezen tot heftige huidreacties, mensen kunnen voor van alles allergisch zijn waaronder katten. Veel allergieën worden veroorzaakt doordat eiwitten het immuunsysteem ‘prikkelen’. De reactie is vaak te heftig en richt zich soms niet op de juiste eiwitten of lichaamsvreemde stoffen.
Het kan ontzettend vervelend zijn, voorkomen dat je goed lichamelijk contact met je kat hebt of zelfs samenleven met een kat erg zwaar maken. Als je allergisch bent, wat kan je nou doen om deze reactie te verminderen? Is het überhaupt te voorkomen?

Waar komt de allergie voor katten vandaan?

De allergenen worden vaak in verband gebracht met de haren van katten en dit klopt ook tot zekere hoogte. Echter zijn de haren zelf niet de bron van allergenen, maar de eiwitten die daarop aanwezig zijn.

De allergische reactie bij mensen komt tot stand door in ieder geval twee eiwitten die katten uitscheiden (het kunnen er meer zijn, maar dit zijn de belangrijkste). Deze eiwitten zitten in de talgklieren (eiwit Fel d 1) en het speeksel (Fel d 4) van elke kat. De vacht van de kat zit snel onder deze eiwitten, doordat katten hun vacht likken en er bij de uitscheiding van talg het eiwit de haren omhuld. Het eiwit Fel d 4 kan ook uitgescheiden worden in de urine en ontlasting.

Elk individu heeft een andere tolerantie of drempelwaarde voor allergieën, sommige reageren al als ze een kamer binnenkomen waar een kat heeft gezeten, andere reageren pas als ze door een kat gelikt worden.

Hypoallergene katten

Het verhaal van hypoallergene katten

Doordat mensen met een allergie verschillend reageren op de eiwitten en katten de eiwitten ook in verschillende verhoudingen kunnen uitscheiden, is er in de loop der jaren de term ‘hypoallergene katten’ ontstaan. Hoewel dit min of meer betekent ‘minder allergenen’, wordt dit vaak geïnterpreteerd als allergie-vrije katten. 

Er bestaan geen hypoallergene katten

Als dit al mogelijk zou zijn, zou het nooit toegestaan (mogen) worden om hier gericht mee te ‘fokken’, omdat de genenpoel te klein zou zijn en aangeboren afwijkingen zouden ontstaan, die het welzijn van de katten in het geding brengen.

Hoewel er soms wordt beweerd dat sommige rassen meer (bijv. langharige katten) of minder (bijv. naaktkatten) van dit eiwit aanmaken en uitscheiden, is dit nooit van te voren te zeggen. Zo lijkt het ook dat ongecastreerde katers meer van deze eiwitten aanmaken en dat dit bij vrouwtjes minder is.

Ben je allergisch en wil je een kat adopteren?
De enige aanpak is een trial-and-error aanpak, waarbij je kijkt hoe heftig je reageert op een bepaalde, specifieke kat. 

 

Wat kan je doen om de allergische reactie te verminderen?

Laat je in eerste instantie testen, dan weet je zeker of je allergisch bent. In het ergste geval is de enige optie geen kat in huis nemen. Wat nou als je een kat in huis hebt en je een allergie ontwikkelt? Er is geen één optie die je gaat helpen, maar een combinatie van dingen kan helpen om het zo aangenaam en fijn mogelijk te maken voor jou en je kat. Als je allergische reactie vrij mild is, kan je het volgende proberen:

  • Voorkom dat de kat kan komen op plekken waar je veel zit, ligt of waar veel zachte oppervlakten zijn waar haren makkelijk in of op blijven zitten. Denk aan de slaapkamer en het bed
  • Zorg voor makkelijk schoon te maken vloerbedekking (geen tapijt), zodat je haren makkelijk kan verwijderen
  • Was je handen goed na contact met de kat
  • Luchtreinigers en goede ventilatie zijn belangrijk
  • Vaker stofzuigen met een HEPA filter helpt veel haren te verwijderen
  • Kattenvoer wat kan zorgen voor de vermindering van allergenen (Pro Plan LiveClear)
Voor mensen met milde allergische symptomen zullen deze handelingen helpen om de hoeveelheid allergenen in de omgeving te onderdrukken. Er is altijd nog medicatie wat er bij te gebruiken is om de reactie te onderdrukken (vaak antihistamines).
Het is erg belangrijk om in dit proces ook rekening te houden met je kat. Als je kat veel behoefte heeft bij je te zijn of te zitten, graag bij je slaapt en moeite heeft om te gaan met de veranderingen die je maakt, dan moet je goed nadenken of het voor de kat ook positief zal uitpakken.
 
Mocht je hier vragen over hebben, de mogelijkheden of meer willen weten, dan kan je ons altijd mailen!

Alleen open op afspraak | 020-6335400 (9.00 – 17.00) | info@dierenasieloostzaan.nl

© Dierenasiel Oostzaan 2024