Bestaan hypoallergene katten?
Wat te doen als je allergisch bent voor katten?
Van jeuk, niezen tot heftige huidreacties, mensen kunnen voor van alles allergisch zijn waaronder katten. Veel allergieën worden veroorzaakt doordat eiwitten het immuunsysteem ‘prikkelen’. De reactie is vaak te heftig en richt zich soms niet op de juiste eiwitten of lichaamsvreemde stoffen.
Het kan ontzettend vervelend zijn, voorkomen dat je goed lichamelijk contact met je kat hebt of zelfs samenleven met een kat erg zwaar maken. Als je allergisch bent, wat kan je nou doen om deze reactie te verminderen? Is het überhaupt te voorkomen?
De allergenen worden vaak in verband gebracht met de haren van katten en dit klopt ook tot zekere hoogte. Echter zijn de haren zelf niet de bron van allergenen, maar de eiwitten die daarop aanwezig zijn.
De allergische reactie bij mensen komt tot stand door in ieder geval twee eiwitten die katten uitscheiden (het kunnen er meer zijn, maar dit zijn de belangrijkste). Deze eiwitten zitten in de talgklieren en het speeksel (Fel d 1 en Fel d 4) van elke kat. Hiervan is Fel d 1 het meest prominent aanwezig bij katten. De vacht van de kat zit snel onder deze plakkerige eiwitten, doordat katten hun vacht likken en er bij de uitscheiding van talg de haren hiermee worden omhuld. De allergie wordt dus niet door de haren of huidschilfers zelf opgewekt, maar door het eiwit dat zich vasthecht aan de haren en huidschilfers.
Elk individu heeft een andere tolerantie of drempelwaarde voor allergieën, sommige reageren al als ze een kamer binnenkomen waar een kat heeft gezeten, andere reageren pas als ze door een kat gelikt worden.
Doordat mensen met een allergie verschillend reageren op de eiwitten en katten de eiwitten ook in verschillende verhoudingen kunnen uitscheiden, is er in de loop der jaren de term ‘hypoallergene katten’ ontstaan. Er werd gedacht dat o.b.v. specifieke rassen, of vachttypes, men kond ‘voorspellen’ of er een allergische reactie zou komen. Dit was voornamelijk anekdotisch bewijs. Het zou bij deze rassen en vachttypes gaan om onderscheid tussen de lengte van de vacht; meer reactie bij langhaar, en minder bij extreem korthaar bijvoorbeeld.
Omdat we steeds meer leren over de allergenen, en weten dat het niet aan het haar of de huid ligt, is dit al lange tijd ontkracht en moet het ras of type kat niet de leidraad zijn voor een weloverwogen keuze.
Hoewel Hypoallergeen ongeveer ‘minder allergenen’ betekent, wordt dit desondanks vaak geïnterpreteerd als allergie-vrije katten.
Als dit al mogelijk zou zijn, zou het nooit toegestaan (mogen) worden om hier gericht mee te ‘fokken’, omdat de genenpoel te klein zou zijn en aangeboren afwijkingen zouden ontstaan, die het welzijn van de katten in het geding brengen.
‘Helaas’ is er recent een onderzoek gepubliceerd¹ waarbij de CRISPR-Cas9 methode werd toegepast om een kat te klonen (Alsik) met het aangepaste CH2 homozygote genoom. Deze wordt in het onderzoek gelabelled als hypoallergene kat, doordat Alsik extreem lage niveau’s van het Fel d 1 produceerde.
¹ Lee, Sang Ryeul, et al. “Generation of Fel d 1 chain 2 genome-edited cats by CRISPR-Cas9 system.”
Ben je allergisch en wil je een kat adopteren?
De enige aanpak is een trial-and-error aanpak, waarbij je kijkt hoe heftig je reageert op een bepaalde, specifieke kat.
Laat je in eerste instantie testen, dan weet je zeker of je allergisch bent. In het ergste geval is de enige optie geen kat in huis nemen. Wat nou als je een kat in huis hebt en je een allergie ontwikkelt? Er is geen één optie die je gaat helpen, maar een combinatie van dingen kan helpen om het zo aangenaam en fijn mogelijk te maken voor jou en je kat. Als je allergische reactie vrij mild is, kan je het volgende proberen:
Alleen open op afspraak | 020-6335400 (13.00 – 17.00) | info@dierenasieloostzaan.nl
© Dierenasiel Oostzaan 2024