Kattenadvies en informatie

Je kat vaccineren

Een belangrijk onderdeel van goede preventieve zorg bij katten

Vaccinaties zijn in het algemeen erg veilig en dragen ontzettend bij aan het verhelpen en verminderen van infecties, voor mens en dier. De meeste vaccinaties worden gegeven door een injectie met een vloeistof die zorgt voor bescherming tegen specifieke besmettelijke infecties. Het versterkt de immuun respons van het lichaam en beschermt vervolgens de kat na blootstelling aan de infectie.

Waarom zou ik mijn kat vaccineren?

Als je echt om je kat geeft wil je hem/haar beschermen en vaccinaties zijn een belangrijk onderdeel hiervan. Het is het enige redmiddel voor sommige dodelijke en levensbedreigende infecties. Geen medicatie of vaccinatie kan ooit volledig vrij zijn van bijwerkingen en de kans op bijwerkingen van vaccinaties is erg klein. Als je kijkt naar de miljoenen vaccinaties die jaarlijks gegeven worden, is het aantal vaccinaties met bijwerkingen extreem klein. Omdat er veel soorten vaccinaties zijn, is het altijd goed om na te gaan in welke situatie een vaccinatie nodig is en hoe frequent dit gegeven moet worden.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de ‘core’-vaccinaties en de rest.
Deze basisvaccinaties beschermen tegen heftige en veel voorkomende infecties die gevaarlijk kunnen zijn voor elke kat, ook binnenkatten. Deze worden als essentieel gezien, en ja, ook binnenkatten hebben hier profijt van. Het is altijd mogelijk om iets mee naar huis te nemen zonder dat je het weet. Je kunt besmet materiaal meenemen onder je schoenen of bijvoorbeeld op je kleding.

Vaccineren is nóg belangrijker als je met de kat op reis gaat, de kat naar een pension gaat, of de kat in een asiel terechtkomt.

Vaccinaties voor katten

De basisvaccinaties zorgen voor bescherming tegen:

  • Kattenziekte (FPV) (elke 3 jaar 1 vaccinatie)
  • Herpes en calicivirus (FHV-1 en FCV); deze worden gecombineerd (elk jaar 1 vaccinatie)
 
Andere belangrijke vaccinaties zijn:
  • Kattenleukemie (FeLV)
  • Chlamydia / Bordetella (bacteriële infecties)
  • Rabies
 
Vanaf ongeveer 9 weken oud krijgen kittens meestal de basisvaccinaties. Ongeveer 3-6 weken na de eerste vaccinatie krijgen ze een boostervaccinatie. Deze booster zorgt min of meer als ‘verzekering’ voor een goede bescherming. Voor kittens wordt soms aangeraden op de leeftijd van 6 maanden weer te vaccineren, zeker voor kattenziekte. Echter in de praktijk wordt de herhalingsvaccinatie vaak op 1 jaar leeftijd gegeven. Vervolgens is het vaccineren een jaarlijks iets voor FHV-1 en FCV en om de 3 jaar voor kattenziekte. 

We kunnen het belang van goed vaccineren niet genoeg benadrukken. Er zitten maar weinig nadelen aan vaccinaties, zeker als je bedenkt dat er elk jaar miljoenen gegeven worden. De verbeterde bescherming tegen de verschrikkelijke infecties is echt de moeite waard, ook voor binnenkatten.

Tekst door Rob Vermeer

Alleen open op afspraak | 020-6335400 (9.00 – 17.00) | info@dierenasieloostzaan.nl

© Dierenasiel Oostzaan 2023