Kattenadvies en informatie

Castreren en steriliseren

Wat is het en waarom zou je een kat laten castreren?

Castratie of sterilisatie?

Castratie of sterilisatie is simpelweg een medische handeling met als doel het voorkomen van nageslacht.
Er wordt vaak gepraat over castratie bij katers en sterilisatie bij poezen, echter klopt dit niet helemaal. In beide gevallen is er sprake van castratie omdat er geslachtsorganen worden verwijderd. Het verwijderen van deze organen stopt de aanmaak van sex hormonen en remt daarmee ongewenste gedragingen en uitingen van de kat. Na sterilisatie zouden de hormonen aanwezig blijven.

Waarom is castratie belangrijk?

Tot op vandaag de dag horen we nog mensen zeggen dat vrouwtjes tenminste één keer kittens moeten krijgen bijv. voor de kat om het een keer meegemaakt te hebben, óf omdat het de ‘natuur’ is. Er zit echter totaal niets positief aan het krols worden en een nestje krijgen voor moederpoezen. Bij katers hoor je minder vaker redenen om ze intact te houden, waarschijnlijk omdat ongecastreerde katers meer overlast veroorzaken.

Hieronder staan verschillende redenen voor poezen en katers waarom castratie aangeraden wordt en belangrijk is.

Waarom zou je poezen castreren?

Kattenaantallen

Als een vrouwtje niet tijdig gecastreerd wordt kan ze snel een nestje krijgen van gemiddeld 4 kittens. Tel daarbij op dat ze tot wel drie keer per jaar kunnen bevallen, neemt het aantal katten snel toe.

Overlast

Krolse katten kunnen overlast veroorzaken. Ongeveer elke drie weken dat ze niet zwanger zijn kunnen ze erg vocaal en sexueel actief gedrag vertonen. Waar de meeste overlast van komt is dat ze in deze periode ongecastreerde katten naar de omgeving lokken. Deze katers kunnen vervolgens gaan vechten en nog meer overlast veroorzaken.

Welvaart en problemen met kittens

Een probleem wat toe lijkt te nemen. Ongeplande nestjes, nestjes om geld te verdienen of nestjes in thuissituaties waar de zorg voor de katten niet gegeven wordt, of niet mogelijk is, zorgt ervoor dat er meer katten niet de juiste zorg krijgen. Het aantal nestjes thuis lijkt toe te nemen en daarmee wordt het ook lastiger om kittens op een goede plek kwijt te raken. Ontzettend veel kittens worden apart geplaatst (als ze überhaupt een huisje vinden), komen in situaties die niet ideaal zijn en hierdoor ontstaan een overvloed aan andere problemen.

Het welzijn in het geding

Het niet laten castreren van poezen verhoogt het risico op baarmoederontsteking. Gezondheidsproblemen bij de moeder zorgen voor complicaties bij de kittens en de bevalling en zwangerschap zijn niet zonder risico’s.

Waarom zou je katers castreren?

Het bevruchten van poezen

Eén kater kan in een groot gebied veel poezen zwanger maken. Ze krijgen zelf gelukkig geen kittens, maar dragen wel zeker hun steentje bij. Castratie van poezen is daarom nog steeds belangrijker, echter echt effectief is de castratie van beide.

Zwerven en gedragsverandering

Ongecastreerde katers gaan binnen een vrij groot gebied op zoek naar poezen. Onderdeel van het gebruik van deze omgeving is urine markering, wat erg sterk kan ruiken en vervelend wordt gevonden door mensen. Dit markeren is een vorm van communicatie en kan leiden tot allerlei problemen in de buurt. 
De drang om naar buiten te gaan, gaat vaak ook gepaard met vermissingen en soms zelfs gedragsveranderingen in huis wat kan resulteren in agressie naar de eigenaren. Veel jonge katers die in het asiel komen zijn weggelopen, ongecastreerde katers. Om bovenstaande te voorkomen is vroege castratie noodzakelijk.

Gezondheidsproblemen en overlast

Eén van de voornaamste problemen met ongecastreerde katers is het vechten tussen katers. Van mogelijke verwondingen tot het overdragen van heftige ziektes (zoals kattenaids) tot het ‘gekrijs’ tijdens confrontaties tussen katers, wat vaak als grootste reden voor overlast wordt genoemd.

Wat is een goede leeftijd voor castratie?

De ‘traditionele’ leeftijd voor castratie is rond de 6 maanden. Veel dierenartsen opereren alleen katten van die leeftijd en vanaf of rond een bepaald gewicht. Katten kunnen echter al vanaf 4 maanden geslachtsrijp zijn waardoor dit vandaag de dag een minder weloverwogen en rationele keuze is. Er werd gedacht dat vroegcastratie negatieve gevolgen kon hebben op de kat maar met de huidige technologieën en hoogstaande medische zorg is dit niet het geval. Het is nu algemeen erkend dat castratie vanaf 4 maanden de beste manier is om kattenaantallen, zeker zwerfkatten te verminderen zonder nadelige gevolgen.

Redenen voor vroegcastratie:

  • Lagere kosten; een nestje kost je veel meer en des te ouder en zwaarder de kat is zullen de kosten ook toenemen
  • Minder overlast; de bovengenoemde problemen zullen niet aanwezig zijn, of veel minder snel voorkomen
  • Minder stress vergeleken met een bevalling
  • Minder kans op gevechten door katers
  • Minder kans op sproeien
  • Minder kans op bepaalde soorten kanker bij poezen
  • Sneller herstel en minder pijn postoperatief (kittens herstellen veel sneller)

Tekst door Rob Vermeer

Alleen open op afspraak | 020-6335400 (9.00 – 17.00) | info@dierenasieloostzaan.nl

© Dierenasiel Oostzaan 2023