Kitten & Co

Kitten&Co levert specialistische 24-uurs zorg aan kwetsbare jonge kittens en moederpoezen in nood.
In een liefdevolle situatie kunnen ze veilig opgroeien tot gezonde, sociale katten.

Een kijkje achter de schermen van de pleeggezinnen:

Het opvangen van moederpoezen in nood

Het gebeurt regelmatig dat een moederpoes geen thuis heeft. Ze is weggelopen, verdwaald of de deur gewezen en leeft op straat. Zij is welkom bij ons en samen met haar zorgen we er voor dat haar kittens kunnen opgroeien tot gezonde, sociale knuffels die dol zijn op mensen en zonder problemen kunnen omgaan met kinderen, andere huisdieren, stofzuigers, kortom alles wat in een gezin aanwezig is. Nadat ze is gesteriliseerd, zoeken we voor Mamapoes ook een liefdevol nieuw thuis.

Het komt ook voor dat de moederpoes zelf is geboren op straat. Het hangt er erg vanaf hoeveel contact met mensen zij heeft gehad in haar kittentijd of zij herplaatst kan worden in een nieuw thuis. We doen ons best, maar soms is ze te schuw en lukt dat niet. Dan is de enige oplossing om haar, nadat ze in een van onze ervaren opvanggezinnen voor haar kittens heeft kunnen zorgen, te steriliseren en terug te plaatsen waar ze is gevonden, of op een speciale plek voor dit soort katten.

Het opvangen van moederloze kittens​

Veel vaker gebeurt het echter dat de moeder zich niet laat vangen of, nergens te bekennen is. Waarom een poes, ondanks haar sterke moederinstinct, niet meer bij haar nestje komt opdagen is vaak een raadsel, er kan van alles misgegaan zijn. Maar ook in een huiselijke situatie kan het gebeuren dat de moeder niet in staat is voor haar kroost te zorgen. Het resultaat is dat er jaarlijks honderden kittens aangeboden worden bij opvangorganisaties. De weesjes, soms net geboren, hebben direct intensieve zorg nodig. Ze kunnen zichzelf nog niet warm houden en moeten om de paar uur gevoed. Dat is een behoorlijke taak die onze ervaren opvanggezinnen echter met alle liefde op zich nemen.

Het socialiseren van de kittens.

Dit vergt behoorlijk wat toewijding, omdat wij de kleintjes willen laten wennen aan mensen, dieren en alle dingen die kunnen gebeuren in hun latere leven. Dat is belangrijk want dat maakt ze lieve, makkelijke volwassen katten die niet zomaar in de stress raken.

Een paar van onze opvanggezinnen zijn gespecialiseerd in het socialiseren van schuwe kittens. Deze zijn ergens op een verborgen plekje geboren en opgegroeid en hebben te kort positieve ervaring kunnen opdoen met mensen. Een inhaalslag is soms mogelijk maar vergt heel veel tijd en geduld. Als het lukt en we later van de adoptanten horen hoe lief en gezellig ze zijn geworden, maakt dat het allemaal waard.

Het plaatsen van de kittens.

De kandidaat-adoptanten krijgen een vragenlijst van ons. Het opvanggezin kent het dier heel goed ondertussen,  dus zoeken wij de beste match voor elk van onze kittens/moederpoezen. Dat is ook voor (het gezin van) de adoptant belangrijk. Zij hebben er niets aan als het kitten in een, voor hem/haar, niet passende situatie terechtkomt. Als we denken de juiste adoptant gevonden te hebben dan kunnen ze het kitten adopteren met een contract, waarin ze ook beloven het kitten op de gepaste tijd onvruchtbaar te laten maken. Dat kan via onze dierenarts met korting. 

Ook medisch de beste zorgen.

De katjes blijken vaak niet in orde als ze bij ons binnenkomen: ontstoken oogjes (niesziekte), diarree, parasieten, oorschurft enz. Dat lossen we allemaal op. De vrijwilligers van Kitten&Co hebben de nodige kennis in huis en worden bovendien ondersteund door een prima dierenkliniek en dierenasiel Oostzaan.

Onze grote wens

Het werk dat we doen komt voort uit het feit dat er veel te veel zwerfkatten zijn. Ze hebben vaak een troosteloos bestaan en vormen soms een last voor hun omgeving. Wat wij doen doen we met liefde, maar nog liever zouden we overbodig willen worden. De enige manier om een bijdrage te leveren aan het verkleinen van de zwerfkattenpopulatie is een strikt sterilisatie- en castratiebeleid. Helaas zijn daar hoge kosten aan verbonden

Waar U ons en onze katjes enorm mee kunt helpen.

U voelt ‘m al aankomen; om een kitten gezond op te laten groeien kijken we tegen een behoorlijke kostenpost aan. Kitten&Co krijgt geen enkele subsidie en is afhankelijk van uw hulp. Sterker nog, zonder uw donaties kunnen we wel stoppen! Wilt u ons steunen? Heel graag, iedere euro is welkom en iedere euro komt direct ten goede aan onze kittens!

Maak uw donatie a.u.b. over op rekeningnummer:

NL14 INGB 0007761902 t.n.v L. Schoen, onder vermelding van donatie Kitten&Co

 

Wat u nog meer kunt doen

Ziet u ergens kittens met of zonder moeder, bel dan direct Kitten&Co, tel.nr. 06-30558685.

Het is belangrijk om het nestje met rust te laten en afstand te houden omdat de kans bestaat dat de moeder haar kittens zal proberen te verplaatsen waardoor ze onvindbaar worden. Wij komen zo snel mogelijk om de kittens op te halen. We hopen de moeder ook mee te kunnen nemen, zodat we kunnen voorkomen dat ze meer nestjes krijgt, maar soms is ze zo schuw dat ze vlucht en zich niet meer laat zien. Als we weten dat ze in de buurt is kan er in samenwerking met Stichting Zwerfdieren een vangkooi neergezet worden.

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus maken we een afspraak voor de eventuele overdracht van de katjes, u kunt een doos ergens neerzetten die wij oppikken of wij zetten een reismandje voor u bij de voordeur.

Heeft u vragen of wilt u meer weten?

U kunt op de hoogte blijven van ons werk door ons te volgen op Facebook: www.facebook.com/KittenEnCo. We zouden het leuk vinden u daar te zien!

U kunt ons via onze FB pagina berichten en u kunt ons ook bereiken door te e-mailen naar: kittenenco@gmail.com .

Ons telefoonnummer is 06-30558685

Openingstijden

Maandag       09.00 – 17.00
Dinsdag         09.00 – 17.00
Woensdag     09.00 – 17.00
Donderdag    09.00 – 17.00
Vrijdag           09.00 – 17.00
Zaterdag       09.00 – 17.00

Zon- en feestdagen gesloten

Alleen open voor afspraken of donaties.

Contactgegevens

Dierenasiel Oostzaan

020 – 633 5400

Zuideinde 220
1511 GM Oostzaan
info@dierenasieloostzaan.nl

© Dierenasiel Oostzaan 2021